SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Lappi

  • www.foodsubs.com/Chessoft.html www.foodsubs.com/Chessof t.html
  • Ser Lappi Ser Lappi
  • Ser Lappi Ser Lappi
  • Ser Lappi Ser Lappi
  • Ser Lappi Ser Lappi
Wygląd i konsystencja:
Ser Lappi ma twardą strukturę, kolor kości słoniowej oraz nieregularne małe oczka. Dostępny w kształcie bloku o wadze 2.8 kg.

Komponenty i wytwarzanie:

Lappi jest wykonany z częściowo odtłuszczonego mleka krowiego, w wyniku czego powstaje ser niemal identyczny jak ser szwajcarski, z tym wyjątkiem, że jest on z mleka pasteryzowanego, a więc jest trochę mniej aromatyczny, z mniejszymi otworami i o teksturze nieco twardszej. Lappi jest podobny do holenderskiego sera Edam, lecz jest od niego bardziej kremowy.

Smak i zapach:

Delikatny i słodki smak sprawia, iż ser jest bardzo lubiany przez dzieci.

Pochodzenie:

Nazwa pochodzi od nazwy regionu Laponii w Finlandii, gdzie została opracowana jego receptura.

Podawanie:

Ser Lappi łatwo się topi dlatego polecany jest do fondue czy jako dodatek do zup.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis