SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Langres

  • Langres Langres
  • Ser Langres Ser Langres
  • Ser Langres Ser Langres
  • Ser Langres Ser Langres
  • Ser Langres Ser Langres
  • Ser Langres Ser Langres
Wygląd i konsystencja:
Langres to farmerski, niepasteryzowany ser z płukaną skórką. Jego kształt jest niezwykły - stożkowaty lub walcowaty, wydrążony od góry. Jasno kolorowa skórka jest wynikiem wielokrotnego płukania, a na jej powierzchni powstają kolonie pomarańczowych bakterii, jak również biała flora lub pleśń. Konsystencja młodego sera jest sprężysta i ziarnista. Z wiekiem, skórka zaczyna się rozwarstwiać i staje się gładka i kremowa. Zawartość tłuszczu to 45%.

Komponenty i wytwarzanie:

Aby uformować to charakterystyczne wgłębienie, zsiadłe mleko jest obracane tylko dwa razy w trakcie odsączania. Podczas okresu dojrzewania, który trwa od 5 do 6 tygodni, sery są umieszczane w wilgotnych piwnicach. Sery są regularnie nacierane w roztworze solanki z dodatkiem niedużej ilości alkoholu zwanego marc, ręcznie lub za pomocą wilgotnej szmatki.

Smak i zapach:

Ser słynie ze swego charakterystycznego, wyrazistego aromatu wędzonego boczku.

Pochodzenie:

Jak sama nazwa wskazuje, ser ten pochodzi z wysokich równin Langres, w Szampanii. Metodę jego wyrobu przejęli mieszkańcy tego regionu od wędrownych średniowiecznych mnichów. Ser otrzymał certyfikat AOC w 1991 roku.

Podawanie:

Tradycyjnie podawało się go wlewając we wklęśnięcie na szczycie - szampana, z którego wyrobu słyną okolice Szampanii. Alkohol wsiąkając w ser o dość wyrazistym zapachu i smaku oraz delikatnym wnętrzu nadawał mu oryginalny charakter.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis