SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Lancashire

  • www.foodsubs.com/Chesfirm.html www.foodsubs.com/Chesfir m.html
  • Ser Lancashire Ser Lancashire
  • Ser Lancashire Ser Lancashire
  • Ser Lancashire Ser Lancashire
  • Ser Lancashire Ser Lancashire
Wygląd i konsystencja:
Twarda, cienka, naturalna skórka jest w kolorze jasnego złota. Nosi ślady tkaniny stosowanej do dojrzewania. Kiedy ten tradycyjny ser jest młody, jest określany mianem 'Kremowy Lancashire'. Na tym etapie dojrzewania, Lancashire jest wilgotny i kruchy. Wraz z upływem czasu ser dojrzewa, przybierając na intensywności zapachu, staje się twardszy, a jego smak się wyostrza. Lancashire to ser twardy z surowego tawrogu.

Komponenty i wytwarzanie:

Lancashire jest wytwarzany z niepasteryzowanego mleka krowiego. W miarę dojrzewania, skrzep mleczny w różnych okresach nabywa wielowymiarowego smaku, który jest ostry i pikantny. Dojrzewa od 6 do 12 miesięcy.

Smak i zapach:

Lancashire produkowany masowo ma łagodny, raczej mdły smak, natomiast typowy farmerski Lancashire wyróżnia głęboki, pełny smak. Zapach nieco silniejszy od sera Cheddar.

Pochodzenie:

Ser Lancashire powstał w Anglii i został nazwany od jednego z hrabstw. Do niedawna, wiele osób w regionie, nazywało go często 'leight toaster', nawiązując w ten sposób do wioski Leight, w okolicach której był produkowany oraz nadzwyczajnej przydatności do grzanek. Pierwotnie produkowano go na farmach, dopiero w 1913 roku ser ten został wytworzony po raz pierwszy w mleczarni w wiosce Chipping. Już w 1939 roku było ponad 200 producentów tego sera. Podczas II wojny światowej prawie zapomniany. Pani Kirkham i Dew-Lay są jedynymi producentami sera w Lancashire, którzy wykorzystują połączenie trzydniowego twarogu, aby nadać serowi niepowtarzalną, lekko żyłkowaną teksturę.

Podawanie:

Kremowo - budyniowy ser angielski nadający się do smarowania, gdy jest niedojrzały. Po dojrzeniu staje się kruchy. Należy do najbardziej miękkich serów poddawanych prasowaniu. Ser Lancashire jest znany jako doskonały ser do zapiekania na kanapkach. Wędzony ser Lancashire stanowi doskonałe uzupełnienie dla łososia, ryby z frytkami, ziemniaków, boczku i cebuli. Jest też bardzo często dodawany do zup i sosów.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis