SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Laguiole

  • www.foodsubs.com/Chessoft.html www.foodsubs.com/Chessof t.html
  • Ser Laguiole Ser Laguiole
  • Ser Laguiole Ser Laguiole
  • Ser Laguiole Ser Laguiole
  • Ser Laguiole Ser Laguiole
  • Ser Laguiole Ser Laguiole
  • Ser Laguiole Ser Laguiole
Wygląd i konsystencja:
Laguiole to ser o jędrnym, złotym miąższu i grubej, naturalnej, suchej skórce barwy jasno pomarańczowej i białej, która ciemnieje w procesie dojrzewania. Nazywany także Tome de Laguiole. Zawartość tłuszczu: 45%.

Komponenty i wytwarzanie:

Niepasteryzowany, twardy ser w kształcie walca wytwarzany z mleka krowiego. Proces dojrzewania sera Laguiole trwa co najmniej 4 miesiące, do maksymalnie miesięcy 12, a jego temperatura oraz temperatura przechowywania musi być niższa niż 14 stopni C. Najlepszy do spożycia od lata aż do końca zimy.

Smaki i zapach:

Laguiole ma lekko stęchły aromat kwiatowy, który może być dość intensywny, gdy ser jest w pełni dojrzały. W smaku przypomina tartę serowo-cebulową, ostry i lekko kwaskowaty.

Pochodzenie:

Ma starożytny rodowód - prawdopodobnie wytwarzano go już w IV wieku p.n.e. Jest produkowany według takiej samej receptury co ser Cantal. Wywodzi swoją nazwę od miejscowości na płaskowyżu Aubrac. Zgodnie z miejscowym przekazem historycznym, Laguiole po raz pierwszy został stworzony w klasztorze w górach Aubrac w XIX.wieku, ale poziom produkcji osiągnął swój najwyższy poziom na początku XX. wieku. Według historycznych sprawozdań finansowych, zakonnicy przekazali recepturę sporządzania tego sera z bydła w Alpages lokalnej buronniers właściciele burons lub schronisk górskich. Dzisiaj Laguiole wytwarza się w trzech różnych departamentach: Aveyron, Cantal i Lozère przez spółdzielnię Jeune Montagne. Ser otrzymał certyfikat AOC w 1961 roku.

Polecane wina:

Polecane wina czerwone: Graves, Medoc.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis