SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Ladotyri

  • Ser Ladotyri Ser Ladotyri
  • Ser Ladotyri Ser Ladotyri
Wygląd i konsystencja:
Wygląda jak mała elipsa i waży około 1kg. Ma zwykle jasny kolor żółty i posiada małe nieregularne dziurki. Jest to kozi ser z przyprawami, wytwarzany wyłącznie na wyspie Lesbos.

Komponenty i wytwarzanie:

Ladotyri jest twardym serem wytwarzanym z mleka owiec i kóz. Podobny jest w produkcji i dojrzewaniu do sera Graviera. Okres dojrzewania trwa 3 miesiące w pomieszczeniach o wysokiej wilgotności względnej około 85% i temperaturze 12-18C. Aby zachować swą konsystencję umieszczany jest w oliwie z oliwek. Powtarza się to podczas jego dojrzewania.

Smak i zapach:

Ladotyri z Mitilini ma mocny, słony smak i przyjemny aromat.

Podawanie:

Głównie stosowany do deski serów, jak też , najczęściej spozywany z domowo wypiekanym chlebem.

Wartości odżywcze:

Wilgotność: 33,6% Tłuszcz: 31,6%, Białka: 2,7% pH 5.3

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis