SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Laciarin d'la Paja

  • Ser Laciarin d'la Paja Ser Laciarin d'la Paja
Wygląd i konsystencja:
Powierzchnia sera Laciarin d'la Paja ma pasma pozostawione po leżakowaniu na matach ze słomy. Jest ona szorstka i elastyczna. Ser przybiera żółto-kremowy kolor.
Waga sera wynosi około 250 gr. Forma płaska o grubości 2 cm i długości od 10 do 15 cm.

Komponenty i wytwarzanie:

Składniki użyte do produkcji tego sera to: surowe mleko krowie, podpuszczka i sól. Produkcja odbywa się bardzo stara techniką i zgodnie z naturalną fermentacją. Po soleniu, sery dojrzewają w chłodnym i mokrym miejscu na podłożu ze słomy. Kombinacja temperatury latem i różnorodne zapachy słomy rozwijają przyjemny aromat.

Smak i zapach:

Smak maślany z lekką nutą orzechów laskowych i delikatnym aromatem.

Pochodzenie:

Ser pochodzi z rejonu Val Mastellone leżącego na wysokości 1100 metrów.

Proponowane wina:
Riesling.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis