SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser La Tur

  • Ser La Tur Ser La Tur
  • Ser La Tur Ser La Tur
  • Ser La Tur Ser La Tur
  • Ser La Tur Ser La Tur
Wygląd i konsystencja:
Jest to ser z białawym w padającym w odcień kości słoniowej miąższem z pomarszczoną skórką wytwarzany w regionie Alta Langa. Delikatna tekstura wnętrza sera przypomina krem lub mus.

Komponenty i wytwarzanie:

Wytwarzany jest z mieszanki mleka pasteryzowanego; owiec, kóz i krów. Po skrzepnięciu umieszczany jest w formach o szerokości 7,5 cm i 4cm wysokości. Formy te są obracane kilka razy by serwatka miała możliwość dostatecznego odcieku. Dojrzewa 10 dni, a po tym okresie nadaje sie do sprzedaży. Całe koła ważą od 1,4 kg do 2 kg.

Smak i zapach:

Pikantny smak z lekkim posmakiem śmietany i grzybów. Ostry zapach.

Podawanie:

Podawać z Prosecco, szampanem lub innym białym winem musującym.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis