SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser La Taupiniere

  • źródło www.flickr.com źródło www.flickr.com
Wygląd i konsystencja:
Ser w kształcie kopuły, podobny do sera Gaperon, wytwarzany z mleka koziego.

Komponenty i wytwarzanie:
W ciągu dwutygodniowego okresu dojrzewania ser wchłania naturalną pleśń piwniczną, która nadaje mu dobry smak.

Smak i zapach:
La Taupiniere ma orzechowy smak, ze świeżym cytrynowym aromatem.

Pochodzenie:
Nazwa sera znaczy „kretowisko” i odnosi się do jego nietypowego kształtu. Jest wytwarzany przez M. Jousseaumme’a w jego gospodarstwie w St. Estephe w prowincji Angoumois.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis