SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser La Peral

  • Ser La Peral Ser La Peral
  • Ser La Peral Ser La Peral
Wygląd i konsystencja:
Jest to lekko niebieskawy, rzadki i pyszny ser pochodzący ze wsi Wille w północnej Hiszpanii w regionie Kataloni.

Komponenty i wytwarzanie:
Wykonany jest z pasteryzowanego mleka krowiego, do którego została dodana śmietana z mleka owiec. Również znany jako Queso Azul Asturiano La Peral, jest wytwarzany przez rodzinę Leon Lopez.

Dojrzewa od sześćdziesięciu do osiemdziesięciu dni, a w Austrii, w jaskiniach tylko do momentu, kiedy zaczyna się rozwijać niebieska pleśń.

Jego krucha struktura staje się znacznie kremowa pod koniec dojrzewania.

Smak i zapach:
La Peral przypomina włoski Gorgonzola i ma łagodny smak oliwy i ostry zapach, łagodniejsze niż Cabrales.

Podawanie
Smak sera idealnie komponuje się z białym winem i z miodem.

Proponowane wina:
Ser La Peral idealnie pasuje do Sherry lub wina Cava.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis