SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser La Calahorra

  • Ser La Calahorra Ser La Calahorra
  • Ser La Calahorra Ser La Calahorra
Komponenty i wytwarzanie:
La Calahorra to serprodukowany głównie z niepasteryzowanego mleka owczego, ale bywa mieszany z mlekiem kozim. Obecnie ser ten jest produkowany tylko w warunkach domowych, na rynek lokalny w El Sened i Guadix (Granada). Jest serem sezonowym, wytwarzanym od późnej zimy do wczesnej wiosny. Czasami jest konserwowany w oleju i tak przetrwa do następnego sezonu produkcyjnego.

Wygląd i konsystencja:
Ser półtwardy. Skórka lekko brązowa. Wnetrze sera jest od białej do słomkowej barwy. Ma małe nieregularne otworki. Tekstura sera jest lekko elastyczna. Wyrabiany w kształcie cylindrycznym, o wadze ok 1,5-3 kg. Dojrzewa ok 2-3 miesiące.

Smak i zapach:

Posiada dobrze rozwinięty smak, który jest lekko kwaśny, słony i ostry. W ustach jest maślany, ale silny posmak owczego mleka.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis