SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser La Cabezuela

  • Ser La Cabezuela Ser La Cabezuela
  • Ser La Cabezuela Ser La Cabezuela
Komponenty i wytwarzanie:
La Cabezuela jest wytwarzany z pasteryzowanego mleka koziego w prowincji Madrytu, z mleka lokalnej rasy kóz Guadarrama. Zwierzęta są wypasane na pastwiskach bujnie porośniętych lawendą, tymiankiem,jeżyną i innymi charakterystycznymi roslinami dają mleko o specyficznym ziołowym smaku, co z kolei przedkłada sie na smak sera.

Wygląd i konsystencja:

Ser półtwardy z naturalną, jadalną skórką. Tekstura sera jasna, prawie biała, na krawędziach lekko beżowa, jednolita, bez oczek. Zawartość tłuszczu: 40%-60%.dojrzewa ok. 45 dni.

Smak i zapach:
Smak sera intensywny,lekko słony ziołowy,zapach-słodkiego mleka.

Proponowane wina:
Lokalne wina Cantocuerdas, Qubel Exception lub Navaherreros Montazo.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis