SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser La Bureba

  • Ser La Bureba Ser La Bureba
Wygląd i konsystencja:
Ser La Bureba wytwarzany jest z niepasteryzowanego mleka owczego. Jest to sezonowy ser, produkowany od wiosny do końca lata, zarówno z dojenia rano i dojenia z nocy. Do Produkcji sera używana jest podpuszczka z jagniąt ssących lub z kóz. Ser wkładany jest do formy wyłożonej gazą i zanurza się go w solance na około dwadzieścia godzin, w zależności od rozmiaru sera. Ma nieregularny kształt stożku i waży do 2 kg. Dojrzewa kilka miesięcy. Skórka sera jest gładka, koloru żółtego, którą przed sprzedażą przemywa się, w celu usunięcia pleśni. Wnętrze sera jest żółte i posiada bardzo małe otwory.

Smak i zapach:
Ser ma silni i słony smak.

Pochodzenie:
Ser La Bureba produkowany jest w regionie La Bureba i Los paramos w prowincji Burgos, chociaż w chwili obecnej produkcja prawie zanika.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis