SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser La Armada

  • Ser La Armada Ser La Armada
Wygląd i konsystencja:
Ser La Armada produkowany jest z niepasteryzowanego koziego lub krowiego mleka bądz ich mieszaniny. Obszar produkcji jest głównie we wsiach Vegamian, Lillo i La Armada. Są trzy odmainy tego sera:
  • Sobada- produkowany niemal zawsze z koziego mleka, dojrzewa od 2 miesięcy do 1 roku. Ma kwaśny, gorzki i ostry smak.
  • Mortera- produkowany z mieszanki koziego i krowiego mleka. Ma kolor kości słoniowej, dojrzewa tylko 20 dni i nie jest tak silny jak Sobada.
  • Quemon- miękki ser o ciemnym, żółtym kolorze. Smak silniejszy i bardziej ostry niż dwa pozostałe sery. Dojrzewa do 1 roku.
Ser La Aramada ma nieregularny kształt walca, z góry naznaczony fałdami. Waży około 1-1,g kg i może dojrzewać nawet do 3 lat.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis