SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser l'Edel de Cleron

  • l'Edel de Cleron l'Edel de Cleron
  • l'Edel de Cleron l'Edel de Cleron
  • l'Edel de Cleron l'Edel de Cleron
Wygląd i konsystencja:
Posiada pleśniową skórkę o zabarwieniu zielono-szarym. Wnętrze sera jest kremowe, miękkie.

Komponenty i wytwarzanie:
Bardzo miękki ser z krowiego mleka.

Smak i zapach:
Smak ziemisty z wykończeniem o smaku grzybowym. Młody ser ze skórką podobną do Brie jest owinięty świerkową korą, która nadaje mu aromat górskiego powietrza. Soczysty, o lejącej się kremowej konsystencji, niezbyt słony.

Pochodzenie:
Ser pochodzący z francuskiego regionu Franche-Comté.

Podawanie:
Dobrze komponuje się z burgundzkim Pinot Noir.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis