SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser L'Alt Urgell

  • Ser L'Alt Urgell Ser L'Alt Urgell
  • Ser L'Alt Urgell Ser L'Alt Urgell
  • Ser L'Alt Urgell Ser L'Alt Urgell
  • Ser L'Alt Urgell Ser L'Alt Urgell
  • Ser L'Alt Urgell Ser L'Alt Urgell
Wygląd i konsystencja:
Ser L'Alt Urgell wytwarzany jest na obszarach górskich pierwotnie w regionie Katalonii. Jest to ser z twardą, naturalną, pomarańczową skórką, która jest lekko wilgotna. Wewnątrze L'Alt Urgell ma półmiękkie, a tekstury z małymi dziurkami.L'Alt Urgell ma kształt cylindryczny o średnicy 7,5 do 8cm i wadze od 2,5kg do 5kg.

Smak i zapach:

L'Alt Urgell ma głęboki aromat i smak pikantny z owocowym wykończeniem.

Komponenty i wytwarzanie:

Wytwarzany z pasteryzowanego mleka krowiego, krów rasy frisona. Dojrzewa 2 -3 miesiące. Jest produkowany w górskich miasteczkach w północno-zachodniej Katalonii. Mleko podlega pasteryzacji tworząc mleko zsiadłe w temperaturze od 30 ° C do 33 ° C w czasie około 30 minut. Ser jest zanurzonany w solance dla nabycia słonego smaku, w kontrolowanej temperaturze od 10 do 15 ° C. Dojrzewa w jaskiniach, w temperaturze od 11 do 14 ° C, a wilgotność względna musi wynosić od 90 do 96%.

Podawanie:

L'Alt Urgell to doskonały ser do sałatek.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis