SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Kryddost

  • Ser Kryddost Ser Kryddost
  • Ser Kryddost Ser Kryddost
  • Ser Kryddost Ser Kryddost
Wygląd i konsystencja:
Ser o półtwardych teksturach. Przyprawiony kminkiem i goździkami, które dają mu ziołowy smak i aromat. Dojrzewa od kilku do kilkunastu miesięcy. Zawiera 50% tłuszczu. Podczas długiego przechowywania lekko chrupiące i soczyste. Kształt – prostokątny, waga około 6.5 kg.

Podawanie:

Podawany tradycyjnie z rakami, które są spożywane przy okazji większych świąt, począwszy od 8 sierpnia, w dniu, w którym rozpoczyna się sezon połowu cenionych skorupiaków.

Wartość odżywcza na 100 g:

Tłuszcz 31 g,
Białka 26 g,
Wapń o stężeniu 1 g,
Węglowodany 1g,
Wartość energetyczna 1700 kJ (400 kcal).
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis