SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Kreuzer

  • Ser Kreuzer Ser Kreuzer
Wygląd i konsystencja:
Wnętrze sera pachnie apetycznie masełkiem i kryje w sobie setki ślicznych dziurek - to dowód pracy bakterii propionowych. Kreuzer produkowany jest w wielu odmianach smakowych: "Au naturelle" - czyli po prostu śmietankowy Z dodatkami ziołowymi, bazylia, oregano, kminek, estragon, pokrzywa, lubczyk, tymianek, Kreuzer z komina - czyli podwędzany w zimnym dymie z tlących się gałęzi olchowych.

Komponenty i wytwarzanie:
Ser podpuszczkowy dojrzewający. Jego nazwa pochodzi od dawnej, przedwojennej nazwy naszej gminy -Kreuz. Wytwarzany jest na Farmie pod Świerkami to małe, zaledwie 25 ha gospodarstwo ekologiczne położone na północnych kresach pięknej Wielkopolski, niedaleko ujścia Drawy do Noteci.

Do produkcji Kreuzera używa się tylko świeżego, pełnego mleka, naturalnych kultur bakterii, podpuszczki, źródlanej wody i soli kamiennej. Sery formowane są ręcznie w profesjonalnych, holenderskich formach, dzięki którym przyjmują doskonały kształt spłaszczonej kuli o wadze ok. 700-800gram. Dojrzewają przez minimum miesiąc (latem krócej, bo temperatura w piwniczce rośnie), ułożone na topolowych półkach. Każdego dnia przewracane są na drugi bok, a pojawiająca się pleśń obmywana jest solanką.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis