SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Krasotyri

  • Ser Krasotyri Ser Krasotyri
Wygląd i konsystencja:
Miąższ sera Krasotyri jest biały, otoczony ciemną czerwono-brązową skórką, która swój kolor zawdzięcza obecności wina w procesie dojrzewania. Kształt sera jest wydłużony, pałeczkowaty.

Komponenty i wytwarzanie:
Jest to ser o wysokiej zawartości tłuszczu, proces dojrzewania odbywa się w winie. Ser Krasotyri wykonany jest z owczego lub koziego mleka, a często z mieszanki tych dwóch.

Smak i zapach:
Krasotyri ma lekko słony, kwaśny smak i charakterystyczny owocowy aromat.

Pochodzenie:
Ser produkowany jest na wyspie Kos w Dodekanez, nazwa Krasotyri oznacza ser - wino.

Podawanie:
Zalecane z winem czerwonym.

Wartości odżywcze:
Krasotyri zawiera blisko 30% tłuszczu i około 2% soli.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis