SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Kostroma

  • Ser Kostroma Ser Kostroma
  • Ser Kostroma Ser Kostroma
  • Ser Kostroma Ser Kostroma
  • Ser Kostroma Ser Kostroma
  • Ser Kastroma - Kostromskoy Ser Kastroma - Kostromskoy
  • Ser Kostroma Ser Kostroma
Wygląd i konsystencja:
Ser Kostroma produkuje się z mleka krowiego, do którego dodaje się sól i kwasek. Zsiadłe mleko jest podgrzewane w niskiej temperaturze. Dojrzewanie trwa co najmniej sześć tygodni. Ser ma naturalną cienką i elastyczną skórkę. Wnętrze kremowe, gładkie z małymi owalnymi otworami, jasnożółte. Zawartość tłuszczu 40-50%.

Smak i zapach:
Ser Kostroma należy do holenderskiego typu sera. Kwaśny, a w miarę dojrzewania bardziej intensywny i lekko pikantny.

Pochodzenie:
Ser twardy, produkowany w Rosji i niemal we wszystkich krajach WNP. Produkcja sera rozpoczęła się pod koniec XIX wieku w regionie Kostroma, niedaleko Wołgi, któremu zawdzięcza swoją nazwę. Dziś ten ser produkowany jest w różnych mleczarniach w Rosji centralnej i południowej. Produkuje się go w ksztalcie bloków 5 lub 12 kilogramowych.

Podawanie:

Ser jest spożywany sam lub z chlebem, ale również nadaje się do gotowania.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis