SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Kopanistí

  • Ser Kopanistí Ser Kopanistí
  • Ser Kopanistí Ser Kopanistí
Wygląd i konsystencja:
Ser Kopanistí jest miękki, w kolorze białym lub niebiesko-białym.

Komponenty i wytwarzanie:

Do produkcji używa się mleka koziego, owczego, krowiego lub mieszanki. Jest to ser produkowany bez użycia maszyn. Sprzedawany w glinianych miseczkach. Świeża masa serowa jest cięta na małe kawałki i zawijana w ręczniki na kilka godzin,aby obciekła z serwatki. Następnie z masy tej ręcznie formowane są kulki, które z kolei są suszone. Kiedy na powierzchni sera pojawi się pleśń, ugniata się go ponownie i soli. Następnie ser dojrzewa przez kilka miesięcy, aż do uzyskania miękkiego sera,staje się kremowy i słony. Ten ser posiada Europejskie DOP.

Smak i zapach:
Silny zapach Kopanistí oraz dość słony i szczególnie ostry smak jest podkreślony przez dodatkowe mieszanki soli i pieprzu. Kremowy, ostry bardzo podobny sera Roquefort.

Pochodzenie:

Jest głównie wytwarzany na greckich wyspach Cykladach oraz Chios w Mykonos, w regionie średkowej Grecji.

Podawanie:

Może być podawany jako przekąska, na kanapki lub używany jako dodatek do wypieku placków. Stosuje się go jako ser stołowy, dodatek do wina lub ouzo.
Chroniona nazwa przez UE.

Wartości odżywcze:

• Wilgotność: 60.4%.
• Tłuszcz: 19,4%.
• Białko: 16,7%.
• Sól: 3%.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis