SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Knockanore

  • Ser Knockanore Ser Knockanore
  • Ser Knockanore Ser Knockanore
  • Ser Knockanore Ser Knockanore
Wygląd i konsystencja:
Knockanore jest to półtwardy ser z surowego mleka krowiego, z wykorzystaniem wegetariańskiej podpuszczki. Ser wytwarzany jest ręcznie. Zsiadłe mleko jest cięte i pakowane w formy.  Dojrzewa od sześciu miesięcy do roku. Niektóre z nich są lekko wędzone w tradycyjnych irlandzkich wędzarniach przy użyciu mieszanki drzewa dębowego. Na serze tworzy się wspaniała brązowa skórka, która kontrastuje z jasnym kremowym i wilgotnym wnętrzem, o unikalnym smaku z nutą orzechów.Poza wędzonym, ser jest dostępny również w innych wersjach smakowych: papryką i cebulą, czosnkiem i cebulą i czosnkiem i ziołami. Jest sprzedawany jako 20 cm koła o średnicy i wysokości 10 cm. i wadze 3 kg.

Pochodzenie:
Knockanore to jeden z najlepszych serów w Irlandii. Powstał prawie trzydzieści lat temu w hrabstwie Co Waterford w gospodarstwie Eamonn i Patricii Lonergan, którzy stworzyli ten ser aby oddać bogaty i oryginalny smak  mleka stada krów Lonergan - własnej hodowli, wypasanych na tamtejszych wzgórzach, pełnych soczystej trawy i ziół. Dziś Knockanore  jest znany ceniony przez koneserów sera w kraju i zagranicą. Zdobył wiele wyróżnień od swojej pierwszej produkcji w 1987 roku.

Podawanie:
Ser łatwo się topi, a więc idealny do zapiekanek, tostów i pizzy. Ponadto doskonale smakują kanapki z chrupkiego chleba z serem i ogórkiem. W Irlandii ser Knockanore podaje się z plasterkami jabłka lub świeżymi winogronami.

Proponowane wina:
Alzacki Riesling, Tobermory lub jabłecznik.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis