SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Kesong Put

  • Ser Kesong Put Ser Kesong Put
Wygląd i konsystencja:

Kesong Put to biały, miękki ser produkowany ze zsiadłego mleka. Wyglądem przypomina ser Feta, jest słany tak samo jak Feta. Ser formowany jest w małe bloczki. Tradycyjnie jest sprzedawany w postaci bloków zawiniętych w liście banana.

Komponenty i wytwarzanie:

Jest produkowany ze słonego i pozbawionego śmietany mleka Carabao, odmiany południowoazjatyckich bawołów lub/i mleka krowiego.

Smak i zapach:


Smak jest słony i czasami lekko kwaśny. Zapach mleczny. Lekko wyczuwalną kwaskowość - zawdzięcza produkcji z zsiadłego mleka.

Pochodzenie:

Kesong Put pochodzi z prowincji Laguna, Bulacan, Samar i Cebu i jest tam najbardziej popularnym serem na śniadanie, szczególnie w parze z miejscowym, świeżo upieczonym chlebem o nazwie Pan de Sal.

Podawanie:


Kesong Put bywa podawany w grubych plastrach do kanapek lub jako przekąska np. w sałatce.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis