SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Kefalotiri

  • Ser Kefalotiri Ser Kefalotiri
  • Ser Kefalotiri Ser Kefalotiri
  • Ser Kefalotiri Ser Kefalotiri
  • www.foodsubs.com/Chefirm.html www.foodsubs.com/Chefirm .html
Wygląd i konsystencja:
Kefalotiri to twardy, żółty ser robiony z mleka owiec, choć czasem także z mleka krowiego i koziego. Kolor Kefalotiri, zależy od stosunku ilości owczego mleka do koziego i pory roku. W niektórych porach roku, Kefalotiri okazuje się prawie biały, podczas gdy w innych jest bogaty złoty żółty. Ma kształt cylindra o rozmiarach i masie zbliżonych do sera Tylżyckiego. Miąższ zawiera 48-50% tłuszczu.

Smak i zapach:

Smak jest pikantny, słony i ostry.

Pochodzenie:

Kefalotiri pochodzi z Grecji. Jest bardzo starym serem, którego receptura produkcji pochodzi jeszcze z czasów bizantyjskich, a więc już ok. 5,5 tysięcy lat p.n.e. Ciekawostką jest fakt, iż ser ten zwany jest także serem „męskim” dla odróżnienia sera „żeńskiego”, który jest sporządzany z serwatki, jaka pozostaje po produkcji sera Kefalotiri. „Żeński” ser to [ser]Manori[/ser], którego konsystencja jest delikatna i bardzo łatwo roztapiająca się.

Produkcja:

Okres dojrzewania jest różny ponieważ jest spożywany w różnych stadiach dojrzewania, a gdy stanie się zbyt twardy jest używany po starciu na proszek. Dojrzewa zatem około dwóch, trzech miesięcy. Kafealotiri jest również robiony w Jugosławii na wzór greckiego.

Podawanie:

Jest podawany jako przystawka do dań, z owocami, warzywami. Ponieważ jest twardym serem może być starty na tarce i podawany z tostami oraz smażony jako oddzielna potrawa. Grecy używają go zamiast sera Parmezan.

Wartości odżywcze:

Tłuszcz: 28,8%.
Białko: 26,6%.
Sól: 3,9%.
pH: 5.1.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis