SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Kefalograviera

  • Ser Kefalograviera Ser Kefalograviera
  • Ser Kefalograviera -źródło www.springbankcheese.ca Ser Kefalograviera -źródło www.springbankcheese.ca
  • Ser Kefalograviera Ser Kefalograviera
  • Ser Kefalograviera Ser Kefalograviera
Wygląd i konsystencja:
Ser żółty, twardy z dużą ilością dziur. Skórka z odcisnietym wzorem po tkaninie, w kórej ser był osuszany. Dostępne wagowo w kołach 8 kg i 2 kg oraz w klinie 250 gram.

Komponenty i wytwarzanie:

Wyrabiany w północnej i środkowej części Grecji. Skrzyżowanie sera Kefalotiri i Graviera. Wyrabiany z mleka owczego lub owczo-koziego, pochodzącego tylko od zwierząt, które się na tym terenie od wielu lat aklimatyzowały i żywią jedynie roślinnością tego terenu.

Smak i zapach:

Ser o słodkim owocowym smaku i zapachu, z charakterystycznym aromatem.

Podawanie:

Jest bazą dania Saganaki. Jest serem bardzo podobnym do Kefalotiri. Jest trochę ostrzejszy w smaku, ma również podobne zastosowanie w kuchni do zapiekania w cieście na tarty i jako przekąska.

Wartości odżywcze:

Tłuszcz 31,3%, Białko 25,9%, Sól 3,4%, pH 5.6.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis