SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Kefalaki, Ladotiri

  • Kefalaki, Ladotiri Kefalaki, Ladotiri
Wygląd i konsystencja:
To tradycyjny grecki twardy ser.
Może być wykonany w kształcie małych kul stąd pochodzi jego druga nazwa Kefalaki (główka).

Komponenty i wytwarzanie:
Dojrzewa w podziemnych, zimnych magazynach. Wytwarzany z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego i koziego. Ser jest moczony w oleju z oliwek czemu zawdzięcza swój delikatny smak oraz nazwę Ladotiri.
Ladotiri w dosłownym tłumaczeniu oznacza "ser olej".

Smak i zapach:
Ladotiri charakteryzuje delikatny smak oliwek.

Podawanie:
Jest to ser twardy. Pasuje jako przekąska lub dodatek do chrupkiego pieczywa czy sałatek.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis