SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Kaszkawał (Kashkaval)

  • Ser Kaszkawał Ser Kaszkawał
  • Ser Kaszkawał Ser Kaszkawał
  • Ser Kashkaval Ser Kashkaval
Wygląd i konsystencja:
Kaszkawał to ser twardy, podpuszczkowy, dojrzewający, o jasnożółtej skórce, która w miarę dojrzewania ciemnieje. Ma zwarty, elastyczny, a jednocześnie kruchy miąższ. Należy go rwać. Nazywany jest Cheddarem Bałkanów. Całe koło waży 10 kg.

Komponenty i wytwarzanie:

Ser produkowany z mleka krowiego lub owczego. W czasie produkcji masa serowa jest nagrzewana w osolonej wodzie dlatego kaszkawał ma elastyczny a jednocześnie kruchy miąższ.

Smak i zapach:

Smak lekko słony w miarę dojrzewania-pikantny, ostry i lekko gorzki z posmakiem karmelizowanej cebuli.

Podawanie:

Ser ten można smażyć, podawać w formie przekąski zwłaszcza do szlachetnych trunków i win: Cabernet, La Rioja, Sauvignon Blanc. Można go także piec.
W Bułgarii spożywany jest od pokoleń, przede wszystkim w sałatce szopskiej, która zawiera trzy barwy flagi tego narodu (czerwień-papryka, zieleń- ogórek, biel- ser, cebula i sos).

Wartości odżywcze:

Zawartość tłuszczu-50%.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis