SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Kasseri

  • www.foodsubs.com/Chesfirm.html www.foodsubs.com/Chesfir m.html
  • Ser Kaseri Ser Kaseri
  • Ser Kaseri Ser Kaseri
  • Ser Kaseri Ser Kaseri
  • Ser Kaseri Ser Kaseri
Wygląd i konsystencja:
Kasseri to grecki ser kremowowbiałej barwy z łagodnym, maślanym smakiem i sprężystą gniecioną fakturą. Jest to ser twardy wycisakany z surowego twarogu z mleka koziego lub owczego. Całe koło waży około 8 kg, dostępny jest też o wadze 2 kg i 250gram.

Komponenty i wytwarzanie:

Kasseri to wszechstronny ser, mający wiele zastosowań, wytwarzany w 100 procentach z mleka owczego. Ser nie ma skóry, a biała otoczka jest jednolita, kremowa i sprężysta. Masa serowa zanurzana jest w gorącej solance, dzięki czemu powstaje gumowy, ciągnący się miąższ. Łatwo rozpoznawalny jest po wyjątkowo żółtym kolorze z lekkim połyskiem.
W wersji wytwarzanej w Stanach Zjednoczonych ma zapach pomiędzy serem Parmezan i serem Cheddar i jest uważany za lepszy od greckiego. W Wisconsin ser Kasseri wytwarzany jest z mieszanki 75% mleka krowiego i 25% mleka owczego.

Pochodzenie
:
Kasseri wywodzi się z Grecji, gdzie podobne sery wyrabiano od czasów starożytnych.
Starożytni Grecy byli wytrawnymi dyplomatami, o czym świadczył fakt, że odwoływano się do bogów, by potwierdzić jakieś odkrycie kulinarne. Uznawanym autorytetem w dziedzinie serów był Aristajos, syn Apolla i nimfy Kyrene.

Smak i zapach:

Jest dość słony i ostry. Daje wrażenie suchości w ustach, a z powodu użycia mleka owczego, charakteryzuje się obecnością podstawowej nuty słodyczy.

Podawanie:

Kaseri jest stosowany w Grecji zamiast sera mozzarella i pojawia się w lokalnych potrawach. Nadaje sie do deski serów. Świetny do ciast, do topienia i opiekania. Często używane do przygotowania potrawy Saganaki.Nadaj się także do tarcia i podawania z makaronem. Dość grube plastry można smażyć na gorącej oliwie z oliwek, dodac parę kropli z cytryny i podawać na patelni. Można go podawać z wytrawnym białym winem i piwem.

Wartości odżywcze:

Tłuszcz 25,2%,
Białko 25,8%,
Sól 3,1%,
pH 5.7.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis