SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Kalathaki, Limnos

  • Ser Kalathaki Ser Kalathaki
  • Ser Kalathaki Ser Kalathaki
  • Ser Kalathaki Ser Kalathaki
  • Ser Kalathaki Ser Kalathaki
Wygląd i konsystencja:
Ser ma miękką teksturę, podobną do sera Feta.

Komponenty i wytwarzanie:

Produkowany jest z mleka owczego lub z mleka owczego z niewielką ilością mleka koziego. Dojrzewanie trwa 2 miesiące. Ser umieszcza sięw puszkach zawierających 6-8% chlorku sodu solanki.
Spędza 3 tygodnie w temperaturze od 14 do 18°C, a następne dwa miesiące w chłodni w temperaturze 6°C.

Smak i zapach:

Lekko kwaśny, słony lekko cierpki smak.

Pochodzenie:

Kalathaki Limnos to tradycyjny grecki ser wytwarzany na wyspie Limnos. Jego nazwa wywodzi się z faktu, że po jego wyprodukowaniu jest umieszczony w małych koszykach i jest przechowywany tam aż do ostatniego etapu dojrzewania. Kalathaki Lemnos ma chronioną nazwę pochodzenia.

Podawanie:

Stosuje sie go jako ser stołowy, dodatek do sałatek, ciastek. Podawany na zimno lub ciepło.

Wartości odżywcze:

Tłuszcz 25,3%, Białko 17,4%, Sól 2,4%, pH 4,5, Wilgotność sera wynosi 56%.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis