SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Kajmak

  • Ser Kajmak Ser Kajmak
  • Ser Kajmak Ser Kajmak
  • Ser Kajmak Ser Kajmak
  • Ser Kajmak Ser Kajmak
  • Ser Kajmak Ser Kajmak
  • Ser Kajmak Ser Kajmak
Wygląd i konsystencja:
W języku tureckim 'kajmak' oznacza śmietanę. Jest to ser o miękkim miąższu i półpłynnej teksturze.

Komponenty i wytwarzanie:

Kajmak wytwarzany jest z mleka owczego. Zagotowane i wrzące mleko wlewa się do naczynia z drewna i pozostawia na 12 godzin. Następnie zdejmuje się górną warstwę - śmietanę, którą się soli i zostawia na parę godzin. Gdy produkt trochę skwaśnieje, jest gotowy do spożycia. W zależności jaki chce się otrzymać smak, przedłuża się okres dojrzewania. Dojrzewanie polega tylko na soleniu. Zawartość tłuszczu to min. 50%.

Smak i zapach:

Kajmak ma słodki smak przypominający masło.

Pochodzenie
:
Ser ten wytwarza się w Słowenii, Chorwacji, a przede wszystkim w Serbii, gdzie jest traktowany jako masło.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis