SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Jużnyj

  • Южный сыр - Jużnyj ser Южный сыр - Jużnyj ser
Wygląd i konsystencja:
Ser Jużnyj robiony jest w dawnej ZSRR, z mleka owczego lub z dodatkiem mleka koziego, albo krowiego. Jest to ser podpuszczkowy, dojrzewający, twardy. Miąższ sera o oczkach nieregularnych lub bez oczek, zawiera 50% tłuszczu. Ser ma kształt cylindra o srednicy 30-35 cm, wysokosci 8-10 cm, masa ser to od 4 do 6 kg. Skórka sera cienka i gładka, często pokryta powłoka parafiny.

Smak i zapach:

Pikantny oraz specyficzny jak w serach z owczego mleka.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis