SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Juustoleipa

  • Ser Juustoleipa Ser Juustoleipa
  • Ser Juustoleipa Ser Juustoleipa
  • Ser Juustoleipa Ser Juustoleipa
  • Ser Juustoleipa Ser Juustoleipa
  • Ser Juustoleipa Ser Juustoleipa
  • Ser Juustoleipa Ser Juustoleipa
  • Ser Juustoleipa Ser Juustoleipa
Wygląd i konsystencja:
Ser Leipäjuusto jest okrągły, o różnych rozmiarach, wytwarzany z mleka krowiego lub z mleka renifera. Pod chrupiącą powierzchnią kryje się kremowy i gładki ser.

Komponenty i wytwarzanie:

Proces produkcji tego sera jest następujący: zsiadłe mleko jest osuszane i pod ciężarem formowane na płaskiej, drewnianej tacy z obręczą. Następnie umieszcza się go przed ogniem do chwili, w której zewnętrzna warstwa jest lekko przypieczona. Ser wówczas wygląda jak chleb, od czego zresztą bierze swoją nazwę „serowy chleb”. Okres dojrzewania to tylko kilka dni. Tradycyjnie Leipäjuusto suszono i w takiej postaci mógł być przechowywany przez kilka lat.

Smak i zapach:

Słodki smak ser zawdzięcza karmelizacji. Smak sera z mleka reniferów jest dość ziemisty i przypomina dziczyznę. Po zanurzeniu w gorącej kawie ulega wzmocnieniu.

Pochodzenie:

Ser uważany jest za specjalność Finlandii i Laponii. Ser odgrywa kluczową rolę w swej ojczyźnie zwłaszcza w okresie świątecznym czy tradycji zawierania małżeństw. Leipäjuusto w Ostrobothni nosi nazwę Juustoleipä.

Podawanie:

Juustoleipä jest zwykle podawany jako deser z kremem i dżemem z moroszki. Można go spożywać na ciepło lub zimno.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis