SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Julianna

  • Ser Julianna Ser Julianna
  • Ser Julianna Ser Julianna
Wygląd i konsystencja:
Julianna jest ser z surowego mleka koziego. Ma pół-miękką białą i lekko błyszczącą teksturę, która wraz z wiekiem staje się bardziej przejrzysta. Jego naturalna skóra jest gruba i ostra, pokryta ziołami prowansalskimi (mieszanina tymianku, majeranku, oregano, rozmarynu, bazylii, trybuli, estragonu, liścia laurowego, cząbru, lawendy i innych ziół). W miarę dojrzewania skóra pokrywa się pleśnią. Julianna to ser podobny do sera Brin d'Amour, podobnie jak on, zioła są integralną częścią tego sera. Zawartość tluszczu: 45%. Sprzedawany jest jako dysk o wadze 450 g.

Komponenty i wytwarzanie:
Podczas produkcji mleko kozie jest poddawane koagulacji, potem zsiadłe jest cięte i gotowane (w celu zmniejszenia kwasowości), a następnie wlewane do  form i odwodwadniane przez kilka godzin. Następnie ser zanurza się w roztworze wody i solanki na około osiem godzin, osusza i na koniec przechowuje w pomieszczeniach gdzie dojrzewa przez minimum 2 miesiące.

Smak i zapach:
Smak kremowy z posmakiem  masła orzechowego.

Podawanie:
Deska serów, z oliwkami jako aperitif lub do sałatki na lunch czy kolację.

Proponowane wina:
Chenin Blanc i Côtes de Provence
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis