SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Jonchée Niortaise

  • Jonchée Niortaise   www.mundoquesos.com Jonchée Niortaise www.mundoquesos.com
Wygląd i konsystencja:
Jonchee Niortaise to świeży ser krowi.Jego kształt jest nieregularny i wydłużony, O długości 20 cm. i 120 g.Jest koloru czystej bieli.Miękki w strukturze.Sprzedaje się  bardzo świeży.Swój kształt zawdzięcza naturalnym formom z trzciny,zbieranej na bagnach na wybrzeżu Atlantyku.Trzcina zbierana jest cały rok,aby wybrać tylko te najbardziej elastyczne, nie za grube lub nie za cienki gałązki.

Komponenty i wytwarzanie:
Wytwarza się go z surowego mleka w godzinach porannych.Tylko dwadzieścia minut wystarczy do koagulacji mleka z dodatkiem podpuszczki.Jako koagulantu stosowany jest "chardonnette" (oset),rodzaj ostu o niebieskich kwiatach, które wyglądają jak małe karczochy.Zsiadle mleko jest wylewane z wiadra na specjalne maty szyte z trzciny,które łączy się na końcach,potem zawija się w tradycyjne tkaniny zwane Lirette, a następnie moczy się w wodzie w celu usunięcia pozostałości kwasu mlekowego i laktozy.

Smak i zapach:

mlekowy zapach,w smaku bardzo łagodny,słodki i kremowy.

Podawanie:

jest spożywany jako deser serwowany z dżemem i Alcool z Poir. Poire to napój podobny,lecz mniej znany niż współczesny jabłecznik.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis