SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Joie de Notre Dame (Abbaye de la Joie Notre-Dame)

  • Joie de Notre Dame   żródło: www.mundoquesos.com Joie de Notre Dame żródło: www.mundoquesos.com
Wygląd i konsystencja: Ser półtwardy ma kształt cylindryczny o średnicy 20cm, wysokości 4cm, ser waży 1,4kg. Skórka woskowa w kolorze żółtym, wnętrze jasnożółte z niewielkimi otworami. Wytwarzany z niepasteryzowanegomleka krowiego przy użyciu podpuszczki zwierzęcej. Dojrzewa 4 do 6 tydoni, w tym czasie ser jest myty w solance. Zawartość tluszczu:50%.Produkowany przez cały rok.

Pochodzenie: Produkowany przez zakonnice w Abbaye de la Joie de Notre Dame w departamencie Morbihan (Betagne) od 1925 roku.Ten eleganckii delikatnyserjest jednym zwielu potomkówsera Port duSalut,pierwszego francuskiegoserz klasztoru.Przypomiina go zarówno w smaku jak i w wyglądzie.

Proponowane wino: Bordeaux

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis