SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Jindi Brie

  • Ser Jindi Brie Ser Jindi Brie
  • Ser Jindi Brie Ser Jindi Brie
  • Ser Jindi Brie Ser Jindi Brie
  • Ser Jindi Brie Ser Jindi Brie
  • Ser Jindi Brie Ser Jindi Brie
  • Ser Jindi Brie Ser Jindi Brie
Wygląd i konsystencja:
Jindi Brie ma płaski, okrągły kształt, gładką, kremową konsystencję i puszystą, białą, penicylinową skórkę. Wnętrze sera jest żółte i uważane za dojrzałe jeśli pod naciskiem palca stawia opór. Jindi Brie wytwarzany jest w różnych porcjach wagowych i kształtach:
- 210g i 1kg - kształt koła,
- 125g - klin,
- 100g - półkoło.

Komponenty i wytwarzanie:

Okres dojrzewania trwa cztery do pięciu tygodni.

Smak i zapach:
Jindi Brie posiada bogatą, maślaną fakturę i jest słodki w smaku. Aromat sera odznacza się nutą grzybową z posmakiem amoniaku.

Pochodzenie:

Ser wytwarzany od 1985 r w mieście Jindivick.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis