SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Jihoceska Zlata Niva

  • Ser Jihočeská Zlatá Niva Ser Jihočeská Zlatá Niva
  • Ser Jihočeská Zlatá Niva Ser Jihočeská Zlatá Niva
Wygląd i konsystencja:
Jihoceska Zlata Niva to ser pleśniowy wytwarzany z mleka krowiego. Powierzchnia sera jest pokryta miękką kremową lub jasnobrązową skórką częściowo polerowana, z rozproszonymi niebiesko-zielonymi plamami pleśni. Wnętrze kremowe, maślane, z ziarnami zielonej lub niebiesko-zielonej pleśni. Tekstura sera: miękka, krucha i jednolita. Zawartość tluszczu:52%. Dojrzewa minimum 6 tygodni. Ser produkowany w ksztalcie koła o średnicy 18-20 cm. i wysokości około 10 cm. Waga około 2,8 kg. Ser wytwarzany jest z mleka krowiego wyłącznie z obszaru Południowych Czech.W UE od 1997 r. Ser posiada Europejskie DOP.

Smak i zapach:
Słony, ostry i aromatyczny z charakterystycznym posmakiem pleśni.

Proponowane wina:
Port, Sauternes lub Banyuls Grand Cru.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis