SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Jarlsbergost

  • Ser Jarlsbergost Ser Jarlsbergost
  • Ser Jarlsbergost Ser Jarlsbergost
  • Ser Jarlsbergost Ser Jarlsbergost
Wygląd i konsystencja:
Jarlsbergost to ser podpuszczkowy, dojrzewajacy, twardy lub półtwardy, robiony z mleka krowiego w Norwegii. Miąższ o dużych okrągłych oczkach, zawiera 45% tłuszczu, jest charakterystycznie gładki, lśniący, żółty, o elastycznej kremowej konsystencji. Skóra jest twarda i sucha. Masa sera to 10 kg.

Smak i zapach:

Smak jest łagodny, maślany, orzechowy, przyjemny i lekko słodki.

Pochodzenie:

Historię tego sera można prześledzić aż od połowy 1850 roku. Anders Larsen Bakke (1815-1899), był rolnikiem i przedsiębiorcą i pionierem w przemyśle mleczarskim w Norwegii. Wystawił sera Våle w ówczesnym powiecie Jarlsberg i Larviks Amt (obecnie Vestfold), 80 km na południe od Oslo. Ser po raz pierwszy zauważono w sprawozdaniu rocznym powiatu Jarlsberg i Larviks Amt. Jarlsbergost, jest wynikiem długiego okresu badań i rozwoju, które zostało przeprowadzone przez naukowców z Instytutu Mlecznej Akademii Rolniczej w Norwegii. W 1956 roku, Martin Ystgaard (profesor Akademii Rolniczej) oraz kilkoro jego uczniów w końcu wymyślili przepis, który jest do dzisiaj. Commercial produkcję sera rozpoczął w 1960 roku. Jarlsberg jest również produkowany w USA na licencji w Alpine Sery w Ohio, a przez Dairygold w Irlandii.

Podawanie:

Ten ser jest dobry do różnych celów, zarówno do przyprawiania jak i do jedzenia, jako przekąska.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis