SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Jarlsberg

  • Jarlsberg Jarlsberg
  • Ser Jarlsberg Ser Jarlsberg
  • Ser Jarlsberg Ser Jarlsberg
  • Ser Jarlsberg Ser Jarlsberg
  • Ser Jarlsberg Ser Jarlsberg
  • Ser Jarlsberg Ser Jarlsberg
  • Ser Jarlsberg Ser Jarlsberg
  • www.foodsubs.com/Chesfirm.html www.foodsubs.com/Chesfir m.html
Wygląd i konsystencja:
Jarlsberg jest tradycyjnym, mleczarnianym, twardym serem, jednym z najlepszych serów norweskich. To najsłynniejszy na świecie z serów Baby Swiss. Jarlsberg ma spójną fakturę i konsystencję szwajcarskich serów Emmentaler, ale jego smak bardziej delikatny i maślany, przypominający orzechy i jest też słodszy. W odróżnieniu od wschodnioeuropejskich serów zawsze ma ten sam smak. To ser twardy robiny z pasteryzowanego twarogu. Masa serowa jest złotożółta z dziurkami o różnej wielkości. Pełne koło sera Jarlsberg waży około 9 kg, czyli jedną dziesiątą masy koła sera Emmentaler.

Pochodzenie
:
Jarsberg pochodzi z terenu Norwegii, na którym osiedlili się pierwsi Wikingowie, to jest na zachodnim brzegu fiordu Oslo. Data powstania tego sera nie jest dokładnie znana. Norwegowie drogą eksperymentu odtworzyli oryginalany produkt i w 1959r, narodził się ser Jarlsberg, jaki znamy do dzisiaj.

Smak i zapach:

Jarlsberg jest łagodny, o zwartej strukturze i orzechowym smaku. Należy go wybierać z absolutnie gładką powierzchnią, bez pęknieć, rozszczepień i wypukłości na skórce. Miąższ sera powienien być gładki o jasnozłotym kolorze z równo rozmieszczonymi dziurkami, powleczonymi cieniutką warstewką tłuszczu.

Podawanie:

Ser Jarlsberg może nadawać się do deski serów. Należy go podawać z winem, piwem lub aquavitem. Bywa także spożywany z kanapkami i przekąskami. Dobrze smakuje również z świeżymi owocami i chlebem. Pomimo, że jest bardziej miękki i słodszy niż Emmentaler, jest jego doskonałym zamiennikiem. Podaje się go w towarzystwie lekkich, świeżych białych win.

Wartości odżywcze:

Zawartość tłuszczu - 45%.


Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis