SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Jameed

  • Ser Jameed Ser Jameed
  • Ser Jameed Ser Jameed
  • Ser Jameed Ser Jameed
  • Ser Jameed Ser Jameed
  • Ser Jameed Ser Jameed
Komponenty i wytwarzanie:
Ser jest wytwarzany z mleka owiec. W początkowej fazie przechowywany w bawełnianych woreczkach, solony kilka razy, aż do momentu, kiedy zagęszczona masa serowa jest wyjmowana z woreczków. Ser nabiera kształtu kuli. Suszy sie kilka dni na słońcu. Nabiera koloru żółtego od promieni słonecznych. Jeśli pozostawi sie go do wyschnięcia w innym miejscu pozostaje w kolorze białym. Jameed musi być suszony, bo nadmierna wilgoć pogarsza jego proces konserwacji.

Podawanie:

Ser jest podawany tradycyjnie w mansaf.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis