SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Ile d'Yeu

  • Ser Ile d'Yeu Ser Ile d'Yeu
Wygląd i konsystencja:
Ser ma postać stożka wklęśniętego od góry i od dołu. Skórka posypana jest popiołem drzewnym. Wnętrze miękkie, pokryte naturalną skórką.

Komponenty i wytwarzanie:
Ser Ile d'Yeu jest wytwarzany z mleka koziego, jego dojrzewanie trwa od 3 do 4 tygodni.

Smak i zapach:
Ser ma słony smak pochodzący z traw, które przez cały rok wystawione są słone morskie powietrze. Ma orzeźwiający i wzmacniający aromat, i smakuje jak pyszne wino Muscadet.

Pochodzenie:
L’lle d’Yeu pochodzi z uroczej wyspy w pobliżu wybrzeża Wandei. Według legendy, wyspa ta była niegdyś połączona ze stałym lądem za pomocą mostu.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis