SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Idiazabal

  • www.foodsubs.com/Chesfirm.html www.foodsubs.com/Chesfir m.html
  • Ser Idiazabal Ser Idiazabal
  • Ser Idiazabal Ser Idiazabal
  • Ser Idiazabal Ser Idiazabal
  • Ser Idiazabal Ser Idiazabal
  • Ser Idiazabal Ser Idiazabal
  • Ser Idiazabal Ser Idiazabal
  • Ser Idiazabal Ser Idiazabal
Wygląd i konsystencja:
Idiazabal pochodzi z Kraju Basków w Hiszpanii. Posiada zwartą konsystencję, podobną do serów Zamorano, Roncal i Manchego. Bursztynowa, twarda skórka ma znaki drewnianych form, w których ser jest formowany. Zwarty, suchy miąższ pozostawia przyjemne uczucie tłustości w ustach. Miąższ biały do bladożółtego,regularne małe oczka. Skórka niejadalna.

Komponenty i wytwarzanie:

Wytwarzany z surowego mleka owiec. Dojrzewanie przebiega w wilgotnej, przewiewnej piwnicy i trwa minimum 2 miesiące.

Smak i zapach:

Idiazabal ma intensywny, lekko pikantny, orzechowy smak i jest nasycony słodkim, aromatycznym dymem pochodzącym od wędzenia nad drewnem bukowym z dodatkiem głogu i wiśni przez 10 dni. Przypomina zapachem podhalańskiego oscypka, ale jest od niego znacznie mniej słony.

Podawanie:

Idiazabal jest świetny do opiekania i tarcia, jest składnikiem wielu tapas. Wspaniały z sherry Ximeneza.

Proponowane wina:

Czerwone wino Navarra lub Merlot.

Wartości odżywcze:

Zawartość tłuszczu 45% w suchej masie.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis