SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Ibores

  • Ser Ibores Ser Ibores
  • Ser Ibores Ser Ibores
  • Ser Ibores Ser Ibores
  • Ser Ibores Ser Ibores
  • Ser Ibores Ser Ibores
  • Ser Ibores Ser Ibores
Wygląd i konsystencja:
Ibores to ser z mleka koziego, kóz rasy Verata, Tetinta. Obecnie jego nazwa jest chroniona. Jest kształtu cylindrycznego walca i waży między 650 g i 1200g. Zawartość tłuszczu w serze wynosi 45%. Pasta jest biała o barwie kości słoniowej. Ser należy do półtwardych, posiada miękkie tekstury i małe dziurki.

Komponenty i wytwarzanie:

Ser Ibores jest wytwarzany z surowego koziego mleka. Podczas 2 miesięcznego procesu dojrzewania ser nacierany jest mieszaniną oliwy z oliwek i słodkiej papryki.

Smak i zapach:

Aromat sera jest łagodny lub umiarkowany o charakterystycznym smaku, lekko kwaśnym, lekko korzennym, nieco słonym.

Pochodzenie:

Ser produkowany jest od XV wieku. Wytwarzany w Valle del Ibor. Jego nazwa pochodzi regionu prowincji Cáceres, Estremadura,w Hiszpanii.

Podawanie:

Ze świeżymi owocami i warzywami jako przekąska. Odpowiednie wina: młode wina Roja.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis