SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Iberico

  • Ser Iberico Ser Iberico
  • Ser Iberico Ser Iberico
  • Ser Iberico Ser Iberico
  • Ser Iberico Ser Iberico
  • Ser Iberico Ser Iberico
  • Ser Iberico Ser Iberico
Wygląd i konsystencja:
Iberico to hiszpański ser produkowany z pasteryzowanego mleka krowy, owcy i kozy. Wytwarzany z mieszanki mleka musi zawierać co najmniej 25% i maksymalnie 40% mleka każdego rodzaju. To gwarantuje wyjątkowy, trójwymiarowy aromat tego sera. Ma biały kolor wewnątrz i niewielkie dziury. Ser Iberico pochodzi z rejonu Castilla Leon i dojrzewa od 1 do 6 miesięcy. Zawartość tłuszczu wynosi 45%. Ser Iberico waży 3 kg, jest twardy i jednocześnie bardzo sprężysty. Miąższ barwy jasnożółtej po kość słoniową.

Smak i zapach:
Jest łagodny, orzechowy, ale smaczny, aromatyczny i bardzo popularny. Zapach Iberico jest delikatny, typowy serowo- mleczny. Iberico jest bardzo delikatny, o subtelnym zapachu, z owocowym posmakiem. Topi się na podniebieniu. Skórka jest niejadalna.

Pochodzenie:
Wytwarza się go w regionie La Mancha.

Podawanie:

Dobry do przygotowywania innych potraw jak i bezpośredniego zjedzenia, dobrze współgra z hiszpańskimi czerwonymi winami. Sery twarde charakteryzują się dużą różnorodnością smaków, więc bez mała każde wino do nich pasuje. Stosuje się jednak pewną zasadę, im bardziej pikantny smak ma ser, tym mocniejszy bukiet powinno mieć wino. Podawany jako zakąska oraz do deski serów. Wykorzystuje się go też do grillowania.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis