SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Hyku

  • Ser Hyku Ser Hyku
Pochodzenie:
Ser Hyku jest wytwarzany w stanie Kalifornia, na zachodnim stoku Napa Valley. Jest serem sezonowym. Produkcja rozpoczyna się zwykle w kwietniu i trwa do końca października lub początku listopada.

Wygląd i konsystencja:
Hyku to kozi ser wytwrzany w kształcie cylindrycznym. Pokryty cieńką skórą obsypaną szarawą pleśnią i cząstkami suchych kwiatów. Wnętrze gładkie, kremowe w kolorze jasnobeżowym, bez dziur. Dojrzewa około 6 tygodni.

Smak i zapach:
Lekki i pikantny z nutą owoców cytrusową w smaku. Bardzo rzadki do spotkania.

Podawanie:
Na kanapki lub do zagęszczania zup i sosów.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis