SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Hushallsost

  • Ser Hushallsost Ser Hushallsost
  • Ser Hushallsost Ser Hushallsost
  • Ser Hushallsost Ser Hushallsost
Wygląd i konsystencja:
Tradycyjny, mleczarniany, półmiękki ser wytwarzany z mleka krowiego. Ma kształt bębna i naturalną skórkę. Blady miąższ w kolorze słomy ma gładką, otwartą fakturę i małe nieregularne dziurki.Całe koło waży 2,2kg.

Komponenty i wytwarzanie:

W przeciwieństwie do większości serów szwedzkich, Hushallsost wytwarzany jest z pełnego mleka, a nie z odtłuszczonego. Produkowany w butlach o wadze od 1 do 2kg.Zawartość tłuszczu wynosi 45%, istnieje również wersja z zawartośćią 17% tłuszczu. Ser dojrzewa w ciągu jednego do trzech miesięcy.

Smak i zapach:

Smak ma łagodny i kremowy, ze świeżym cytrynowym finiszem.

Pochodzenie:

Historia sera sięga VII wieku. Nazwa jaką nosi oznacza po prostu „ser gospodarski”.

Podawanie:

Może być stosowany jako ser śniadaniowy, na kanapki lub do grillowania na pizze i zapiekanki.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis