SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Humboldt Fog

  • www.foodsubs.com/Chesoft.html www.foodsubs.com/Chesoft .html
  • Ser Humboldt Fog Ser Humboldt Fog
  • Ser Humboldt Fog Ser Humboldt Fog
Wygląd i konsystencja:
Humboldt Fog jest pleśniowym serem dojrzewającym. Przez ser centralnie przebiega linia jadalnego popiołu. Z zewnątrz ser jest także pokryty popiołem, oraz miękką okwitającą białą skórką.

Komponenty i wytwarzanie:

Ser dojrzewa w kierunku od zewnątrz, gdzie rozwija bardziej ostrą, rzadszą otoczkę powlekającą wnętrze ze świeżego koziego sera. Ta mało zwarta otoczka zwiększa swoją objętość w miarę dojrzewania i przez wielu uważana jest za największą zaletę tego sera. Jego pleśń o wyglądzie płatków kwiatu i popiołowa skórka są jadalne, ale mało smaczne.

Smak i zapach:

Jest to ser śmietankowy, lekki, kruchy, nieco cytrynowy o łagodnym aromacie koziego mleka. Gdy dojrzeje staje sie miękki, kremowy o intensywniejszym aromatycznym smaku, bardziej ostrym wykończeniu.

Pochodzenie:

Humboldt Fog jest serem z mleka koziego wytwarzanym przez Cypress Grove Chevre w miejscowości Arcata, w hrabstwie Humboldt, w Kalifornii.

Podawanie:

Aby utrzymać Humboldt Fog w swoim pierwotnym stanie należy zawinąć go w papier woskowany. Nigdy nie wolno używac foli, ponieważ ser dojrzewający musi oddychać. Idealnie komponuje się z warzywami ,gruszką i miodem.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis