SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Hontanar

  • Ser Hontanar Ser Hontanar
Wygląd i konsystencja:
Ser Hontanar jest wytwarzany w kształcie cylindrycznym. Posiada zwarte, żółte tekstury. Nie posiada w swej masie dziur. Ma twardą brązowawą skórę z odciśniętym wzorem od formy, w której dojrzewał. Jest serem pełnotłustym.

Komponenty i wytwarzanie:
Suszony ser wytwarzany z  surowego, niepasteryzowanego mleka owczego. Dojrzewa od 6 do 8 miesięcy zależnie od pory roku. Ponieważ ser wytwarza się w procesie suszenia, pokój w którym jest przechowywany musi być pomieszczeniem pozbawionym dużej wilgotności w powietrzu.

Smak i zapach:
Hontanar ma intensywny zapach mleka.

Pochodzenie:
Wytwarzanyw Aguilar del Alfambra.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis