SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Hom Menez

  • Hom Menez     źrodło:www.foodbuzz.com Hom Menez źrodło:www.foodbuzz.com
  • Hom Menez     www.mundoquesos.com/Hom+Menez Hom Menez www.mundoquesos.com/Hom +Menez
Wygląd i konsystencja: ser z surowego mleka koziego w kształcie walca o średnicy 5 cm i 8 cm długości. Ma naturalną cienką i gładką skórkę z nalotem popiołu.Tekstura jest bardzo kremowa,elastyczna,biała i rozpływa się w ustach.Dojrzewa od 2 do 4 tygodni,w miarę dojrzewania ser nabiera mocniejszego smaku i staje się nieco pikantniejszy,cierpki.Zawartość tłuszczu: 45%.

Smak i zapach: lekki zapach świeżego mleka,smak jest łagodny, słodki i delikatny z nutą owoców cytrusowych, a niektóre mają posmak trawy i słomy. Nietypowe dla tego rodzaju sera jest to,że nie czuć smaku koziego mleka.

Podawane: na deskę serów w towarzystwie orzechów.Łatwo się topi,więc jest idealny do gotowania  i zapiekanek.

Proponowane wino: Eric Bordelet Sydre Brut (Apple Cider)
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis