SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Hoja Santa

  • Ser Hoja Santa Ser Hoja Santa
  • Ser Hoja Santa Ser Hoja Santa
  • Ser Hoja Santa Ser Hoja Santa
Wygląd i konsystencja:
Hoja Santa to biały ser w kształcie kulki owinięty liśćmi w kształcie serca z rośliny Hoja Santa,Świętego Pieprzu,zwanego też Świętym Liściem(piper auritum), od której wziął swą nazwę. Leżakuje w jaskiniach i gdy wystarczająco dojrzeje na skórce pojawia się delikatna pleśń. Podczas tego okresu jest kilkakrotnie odwracany. Ser waży zaledwie 140 gram.

Komponenty i wytwarzanie:

Wytwarzany pasteryzowanego mleka koziego z dodatkiem wegetariańskiej podpuszczki w regionie Southwest.

Smak i zapach:

Subtelny smak anyżu, mięty, czarnego pieprzu z lekką nutą traw zawdzięcza własnie owym liściom.

Pochodzenie:

Legendarna Paula Lambert, właścicielka Mozzarella Company w Dallas w Teksasie.po powrocie z Perugii z Włoch postanowiła wytworzyć swój ser podobny do tego, kóry jadła podczas wyjazdu.

Podawanie:

Jako przekąska z winem Sauvignon Blanc.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis