SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Hirtenkäse

  • Ser Hirtenkäse Ser Hirtenkäse
  • Ser Hirtenkäse Ser Hirtenkäse
  • Ser Hirtenkäse Ser Hirtenkäse
  • Ser Hirtenkäse Ser Hirtenkäse
Wygląd i konsystencja:
Dosłownie oznacza 'pastuch ser'. Hirtenkäse wytwarzany jest z mleka krowiego w regionie Allgäu w Niemcach południowych. Bogate mleko krowie do produkcji Hirtenkäse pochodzi od rolników górskich.

Jednym z powodów dla nazwy i świetnego smaku są krowy, które produkują swoje świeże mleko i są karmione wyłącznie trawą, a porą zimową sianem z alpejski łąk. Z wiekiem ser zbliżony w smaku do Parmezanu.

Hirtenkäse zdobył dwa złote medale na World Cheese Awards w Londynie w 2005 roku.

Komponenty i wytwarzanie:
Produkowany z mleka krowiego, dojrzewanie trwa 8 miesięcy.

Smak i zapach:
Ostry, lekko słony smak.

Podawanie:
Jako przekąska z owocowym winem oraz do tarcia.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis